2011. augusztus 18., csütörtök

Időközi választások


Emberek! Pápiszörcsög polgárai! Hét végén választások lesznek a faluban, mert a korábbi polgármester, Bardlóczky Laci elmenekült. A felelősségre vonást természetesen nem fogja elkerülni, nem juthat messzire, előbb utóbb elárulja magát, mert a sajtóban közreadtuk annak a kecskének a fényképét is, amit magával vitt.
   Illetve egy másik kecske fényképét, amit Lajoska, a Bardlóczky Lajoska fénymásolt ki a Brehmből, amit a Bardlóczky Művelődési Ház könyvtárában őriznek emberemlékezet óta, de nem számít, ezek a kecskék tök egyformák, senki sem tudja őket megkülönböztetni. Ahogy a polgármesterek is hasonlítanak egymásra, hiszen köztudott, hogy Pápiszörcsög zsákfalu, ezért aztán itt mindenki rokon, mindenki ugyanúgy néz ki. Ez egy nagy család: papa, mama, egyformán bajuszos, hiába ez már genetika, ahogy a Spectrum tévén mondanák, ha láthatnánk az adást, már ha a volt polgármester nem vitte volna magával a parabola antennát.
   Ne csináljunk hát ebből az egyformaságból politikát. Hiszen nálunk még a cigányok is szőke, zöldszemű sánták, akár a közismerten nagy természetű Bardlóczky Sanyi nagypapája volt, aki halála előtt, megtörve a bizonyítékok súlya alatt, végül is nevére vette falucskánk egyetlen zsidó családját. Ki ne emlékezne a legendás Bardlócki Móric bácsira, az egykori Vegyes és Bolt megalapítójára, akit negyvennégyben elhurcolt a csendőrség, élén a rossz emlékű Bardlóczky Pál Geyzával, akit aztán vörös terror hóhérkézre juttatott. De hagyjuk a múltat, hiszen bűnét még a hóhér is megbánta, nem véletlenül nevezték el róla a rendszerváltás után a Művelődési Házat.
   Emberek! Választások elé nézünk, hogy a két jelentkező közül a mocskos, rothadt múltú Bardlóczky Jánosra, erre a kommunista söpredékre adjuk-e a szavazatunkat, aki megszorítást megszorításra halmozna, vagy arra a Bardlóczky Jánosra, aki a friss, keresztény gyökerű magyarságnak oszlopbástyája lenne, ha kilépne eddigi pártjából, és átlépve a másikba megszabadítaná Pápiszörcsögöt attól a nyomasztó adósságtól, amit csak ezután szeretne fölvenni. Ehhez persze járulna némi megszorítás is, de mivel kecskéink már alig vannak, közgazdászok szerint azt meg se éreznénk.
   Miről is döntünk holnapután? Arról barátaim pápiszörcsögiek, hogy egyetlen jelültünk, Bardlóczky János tulajdonképpen melyik színben nyerje el szavazatunkat. Nem könnyű döntés. Ha a rosszat választjuk, akkor még legalább három évig nem áll meg a vonat a pápiszörcsögi feltételes megállóban, ha a jót, akkor megáll a vonat, és viszi a kecskét. Mert megszorítások mindenképpen lesznek. És felelősségre vonás is. Mert odafent igenis tudni akarják, hogy ki a felelős, ki az, aki az 1035 éve itt álló romkápolnára svájci frank hitelt vett fel, hogy abból újíttassa fel a pápiszörcsögi temetőt.
   Emberek. Észnél kell lennünk, mert ha bedől a hitel, akkor a Bardlóczky kripta nagy halottját, a 48-as honvédhadnagyot Bardlóczky Krisztiánt is exhumálják, és ezentúl március 15-i virágainkat legfeljebb csak a most tervezett, ócsai, bérelt kriptája elé helyezhetjük. Ezért aztán vasárnap menjünk el minél többen szavazni a Művelődési Házba. Legyen ott az egész család! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése